Thursday, December 16, 2010

sume ini belum berakhir



we have been friends for 1 year, 5 months and 3 days

ini bermakna 1 tahun, 5 bulan 3 hari jugak lah lebih kurang aku menuntut di 
INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA
kampus Kota Bharu...

dan lebih kurang 4 tahun lagi la 
aku bakal bergelar guru..
pekerjaan yang tak pernah tersenarai 
dalam cita-cita aku masa kecik-kecik dulu..

cita-cita aku mase kecik-kecik dulu satu jer...
DOKTOR..
hehe..cepat gelak...gelak kuat-kuat sikit..
ade hati nak jadi doktor...belajar malas..
belajar main...hah..hambik..
nganga la kau luas2 tengok sume member2
bakal jadi doktor dah diorang...

aku sedih ke?
aku terkilan?
aku terluka ke?

huuu..kalo bercakap tentang cita-cita ni sampai sekarang
aku rasa menyesal....
mane tidaknya..peluang yang datang
aku sia-sia kan..
dari tingkatan 4 lagi..ambik science stream...
sambung tingkatan 5...

kat sekolah dulu aku tak tergolong
dalam kalangan budak-budak pandai..
tp, aku tak putus asa..belajar jugak walau bodoh xpandai..
sebab ape..
sbb aku nak jadi doktor la...hahaha
kenapa aku nak jadi doktor..
dah beribu orang tnye...tp, aku mmg akan jawab..
cita-cita dari kecik..
fullstop!

perkataan doktor nih buat aku study sungguh2 sbb otak
aku x laju macam kawan2 lain...
baru ler aku faham sekarang, 
kenapa dulu aku tgok kawan2 macam rilek jer..
rupe2nye otak aku slow..
x same level ngan diorang...haha..patot lah...

sampai ler aku leh masuk matriculation
yes..bahagia giler baby ah buleh masuk situ..
dengan berbekalkan impian nk jadi doktor
 plus harapan mak ayah aku
aku jadi semakin semangat ler nk blajo..
dah nampak dah baju putih..
skali skala call umah ayah aku da siap panggil aku doktor..
addeyhhhh!!

tapi lain pulak yang jadi kat aku time kt matrik..
nak kate aku berchenta, tidak la weh..
x pernah berchenta pun sepanjang hayat nih...sbb xder orang nak..
hahaha..better that way la kan...
kenapa? kenapa? kenapa?

haaaaaaaa....sampai hari ni aku xde jawapan untuk soalan
kenapa aku xleh 4 flat time kat matrik dulu
jangan kate 4 flat..3.5 pun xsampai...

maybe la..
aku banyak tido!
xleh follow lifestyle kt matrik!
suke skodeng mamat ensem!  haha..ni tidak
aku x pandai..otak slow..
bukan otak doktor...
maybe sbb keberkatan ilmu..
hehe..kt matrik dulu aku ter'kurang ajar' ngan ketua warden
siap kena panggil2 lagi
herm..pekabar la dia sekarang ..hihi

kesimpulannye:
bukan rezki aku nak jadi doktor...hihihi..
aku terima hakikat ni

x boleh lawan ketentuan Allah...Dia sudah aturkan hidup kita...
kerja jadi cikgu ni kerja mulia 
umi aku cakap 
time beliau suh aku daftar maktab hari tuh..
berat kaki aku nak masuk maktb ni...
tapi....wooo yeah..dah stahun lebih dah...
x sangka la pulak...elaun dapat..keje kompem...
ade hikmah sumenye ni...hehehe

have you planned your destination?


doktor tu
mimpi aku yang terindah 
yang terpernah terwujud..
haaa...
semuanya belum berakhir...

aku terjatuh terjatuh..
dan aku bgun sendiri...tidak sentiasa 
ade seseorang di bleakang aku!!
jangan terlalu bergantung kecuali dengan Dia!

dah abis....



p/s: kira bgus la kan aku nih..kecik2 dah cita2 nak jadi doktor..hahaha :P
for the tags...sorry..next time i'll do it..ngee~


9 comments:

norizzati matsuri said...

kalu ore tnya aku bkpo nk jd doktor,
aku jwb..gaji mahal...muahaha

sipenggalikubur said...

ok la tu..
xleh jadi dktor, bleh jgk jd cikgu..
bkn cm aku..
penggali kubur jah..hehe

Tulisan tangan said...

Oklah tu....sekureynyo ado jaminey..aku ado? xdop pah...
x cekak nok apply doh cekgu..tokleh2
4 kali doh..



Moral of story...xpo bercita2 besar dr lgsg xdok cito2...

ibnubaba_04 said...

ilex2..ore bodo x semestinya x kaya..haha

rezki dan bahagia di tangan Allah..
kayo or miskin tidak penting..TAQWA yang 1

rayyan wildan said...

hahaha..aku pom xleh jd doc gop..
tp xpo, nati kita cri hubby doc k..muahaha..
eh, shuke la lgu blog mg ni..hehehe

zuhey said...

kita hidup bukan berlandaskan cita2kita... tapi atas kehendak Allah taala!

lala said...

pah,,ak nop jd pilot..guano kirow ney pah? meme xkey tercapai sapa mati ah ctow2 ak neh..haha

sekuk tawa said...

muahaha..pah mu ado cito2 nk jadi doktor dey..cikgu tu pon doktor jugokk..ha pk molek..

epadzz zainal said...

pengkomen2 sekalian:
hahaha,,banyok uh ore ngomen
xsengke i..hahaha..
tengs..

sume advices akan diteliti..hak3